Chorując na cukrzycę trzeba bardzo mocno kontrolować swoją dietę pod względem ilości spożywanych cukrów i składników mineralnych. Dlatego też pytanie zawarte w tytule nie jest takie głupie jak się wydawać może. W zasadzie jest to jedno z najczęściej zadawanych pytań wśród chorych i ich rodzin. Cukrzyca jest spowodowana przez źle funkcjonującą trzustkę. Insulina, która jest przez nią wydzielana nie jest dostarczana do procesów trawienia w odpowiedniej ilości, bądź nie jest prawidłowo zużywana przez organizm. Stąd właśnie problem w zaburzeniach przemiany materii bądź trawieniu – szczególnie węglowodanów. Cukier i skrobia nie są przyswajane dlatego też organizm wydala je wraz z moczem stąd też częstym objawem cukrzycy jest częste przebywanie w toalecie w celu oddaniu moczu, ciągłe odczuwanie pragnienia, głód, spadek wagi, nie przemijające zmęczenie, infekcje i odrętwienie. Wyróżniamy dwa typy cukrzycy. W cukrzycy typu pierwszego organizm nie produkuje insuliny w ogóle. W cukrzycy typu drugiego insulina jest produkowana, ale nie w wystarczającej ilości, chorzy na ten typ cukrzycy często cierpią na nadwagę, gdyż organizm nie dostarcza odpowiedniej ilości energii mięśniom. Powoduje to nie tylko otyłość, ale również choroby serca, pogorszenie się krążenia krwi w nogach i częstych chorób oczu. Chorzy na cukrzyce typu pierwszego muszą przyjmować regularnie zastrzyki z insuliny, aby utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi. Cukrzycy typu drugiego stosują leki hipoglikemizujące. Częściej spotykanym typem cukrzycy jest typ drugi, choruje na niego 40% chorych na cukrzycę.

Można żyć z cukrzycą, wystarczy odpowiednia kontrola. Diabetycy, a także osoby z wysokim poziomem glukozy we krwi (większy niż wskazuje norma, ale niedostatecznie duży na nazwanie ich stanu chorobą) mogą bezpiecznie korzystać z diety z zawartością miodu naturalnego. Należy jednak pamiętać, aby przed rozpoczęciem stosowania miodu dowiedzieć się ile mogą dziennie go spożywać, aby sobie pomóc, a nie zaszkodzić. Dzieje się tak, ponieważ każda osoba chora na cukrzycę jest inna, a przez to może inaczej reagować na miód. Należy samemu nauczyć się co akceptuje i w jakiej ilości nasze ciało – dotyczy to nie tylko osób chorych, ale i zdrowych. Jak sprawdzić w jaki sposób miód wpływa na nas? Wystarczy monitorować poziom glukozy we krwi przed, bezpośrednio po spożyciu i dwie godziny po. Należy również przed spożyciem danego miodu, upewnić się, że jest to prawdziwy, naturalny, czysty i zdrowy miód, bez niepotrzebnych dodatków na przykład glukozy, skrobii, cukru trzcinowego czy słodu.

Teraz każdy diabetyk pewnie myśli, że został okłamany, bo przecież pytał swojego lekarza czy może spożywać miód i otrzymał zdecydowany zakaz. Skąd taka rozbieżność? Lekarze nie popierają swoich opinii na badaniach klinicznych, stosują intuicyjne porady w tym względzie. Nie było żadnych badań pokazujących, niższość miodu nad słodzikami. Miód posiada niższy indeks glikemiczny w porównaniu do tradycyjnego białego cukru, nie podnosi się też poziom cukru we krwi tak szybko jak przy spożywaniu kuchennej słodkości. Dzieje się tak ponieważ miód zawiera dwa proste cukry – glukozę i fruktozę, które nie są jednocześnie wchłaniane przez organizm, ale w odpowiednim odstępie czasu.

Wniosek jest prosty miód nie może szkodzić. Stosowany w odpowiedniej dawce, może zastąpić nam całkowicie jakiekolwiek inne szkodliwe dla zdrowia słodziki, a także przyczynić się do poprawy naszego samopoczucia i jakości zdrowia. Oczywiście spróbujmy skonsultować to ze swoim lekarzem, zaproponujmy kontrolowaną próbę spożycia jeśli nasza cukrzyca jest w ciężkim przebiegu, warto próbować poprawić swoje życie i dodać mu smaku.

Pozdrawiam TM



Więcej o miodzie na tej stronie -  http://www.tomekmiodek.pl/miod-pszczeli