Artykuł dla miłośników zdrowego gotowania i pieczenia – Jak stosowac miód w kuchni?

Coraz więcej ludzi decyduje się na stosowanie miodu zamiast cukru, najczęściej jest to słodzenie herbaty, ale nie tylko. Gospodynie domowe, coraz częściej zastanawiają się nad wyeliminowaniu cukru z diety swoich najbliższych, co nikogo nie powinno dziwić – tylko jak tego dokonać?

Większość receptur kulinarnych, oparta jest na cukrze jako czynniku słodzącym. Najczęstszą miarą cukru, są łyżeczki, albo podane jest w gramach, ile powinniśmy użyć gram cukru w danej recepturze. Ale jak powinniśmy przeliczać receptury? np – jak receptura podaje dwie łyżki cukru, to ile należy dać w zamian miodu? I w tym momencie zaczyna się problem.

Co powinniśmy brać pod uwagę:

  1. Miód zawiera od 17% do 18% wody – co na pewno wpłynie na całą recepturę.
  2. Miód dla większości z nas jest słodszy od cukru – co wpływa na smak, w sposób pozytywny lub negatywny – nie dowiesz się puki nie spróbujesz.
  3. Miód posiada specyficzny miodowy zapach – co nie będzie obojętne dla potrawy nad którą pracujesz.
  4. Miód ma większą kwasowość w porównaniu do cukru – co wpłynie na smak w sposób pozytywny, albo negatywny, wszystko zależy od innych składników i jaki sposób na siebie wpłyną.
  5. Miód jest higroskopijny (wchłania wilgoć z otoczenia) – ta właściwość też jakoś wpłynie na całokształt.

Jak widać, zastąpienie cukru miodem, nie jest wcale proste, ale i tak warto spróbować. Znajomy piekarz używa takich proporcji – na jedną szklankę cukru daje ¾ szklanki miodu.

Miód może być substytutem cukru, ale czy w każdej recepturze? – kto nie ryzykuje ten nie posmakuje.

Smacznego TomekMiodek


Więcej artykułów o miodzie: