kaszelPrzyjechał do mnie pszczelarz po sztobry wierzby iwy i jak zawsze zaprosiłem go na pogawędkę o pszczołach, tym razem wykręcał się chorobą z gardła mu trzeszczało i kaszlał – przeziębił gardło powiedział. Pytam go dlaczego miodem się nie leczy, odpowiedział, że miód już sprzedał – co za dziwak nawet słoika sobie nie zostawił pomyślałem.

Miód od zawsze był używany przez ludzi jako lek łagodzący kaszel, nawet dzisiaj, miód jest zdrową alternatywa dla tabletek na kaszel które możemy kupić w aptece. Wystarczy jedna lub dwie łyżeczki by złagodzić podrażnienie wywołane kaszlem.

Znalazłem recepturę na miodowy syrop na kaszel

Składniki:

  1. Starta skórka z dwóch cytryn – powinno wyjść około dwóch łyżeczek.
  2. Imbir, najlepiej kupić świeży i pociąć na cienkie plasterki, po wsypaniu do szklanki powinno być około ¼ szklanki, lub imbir w proszku – wtedy pół łyżeczki.
  3. Jedna szklanka miodu.
  4. ½  szklanki soku z cytryny.
  5. Jedna szklanka wody.

Potrzebny będzie mały rondelek lub mały garnek, do którego należy wrzucić skórkę z cytryny, plasterki imbiru i szklanka wody. Wstawiamy rondelek na kuchenkę i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, lekko mieszając tak by nam się mikstura nie przypaliła. Następnie potrzebujemy naczynie najlepiej żaroodporne i zawartość rondelka przelewamy przez sitko do naczynia. Gdy rondelek mamy już wolny, po opłukaniu wlewamy do niego wcześniej przygotowaną szklankę miodu, lekko podgrzewamy – tak aby miód nam się rozpuścił (nie przegrzewać). Następnie wlej do płynnego miodu wcześniej przygotowaną miksturę, lekko mieszając aż zgęstnieje. Gotowy lek wlewamy do słoika i szczelnie zakręcamy – koniec pracy. Przechowujemy w lodówie do 2 miesięcy.

Instrukcja obsługi:

Dzieci – ½ łyżeczki co 2 godziny

Dorośli – 1 do 2 łyżki co 4 godziny

Zdrowie życzy TomekMiodek

Więcej o miodzie na tej stronie Miód