Miód
Każdy z nas wie, że miód poza walorami smakowymi jest także środkiem leczniczym. Ale czy każdy z nas wie, jak przechowywać miód aby nie utracić jego właściwości leczniczych? Sprawa jest stosunkowo prosta o ile przestrzega się pewnych zasad.
Oto kilka przydatnych wskazówek jak przechowywać miód aby cieszyć się pełnią właściwości smakowych i leczniczych:
– temperatura przechowywania poniżej 10 °C , bez dostępu światła (miód przechowywany w temperaturze pokojowej traci połowę swoich właściwości antybiotycznych, natomiast po 18 mies.- całkowicie)
-miód jest produktem higroskopijnym więc musi być szczelnie zamknięty aby nie zwilgotniał i nie uległ fermentacji
-nie wolno podgrzewać miodu, gdyż w temperaturze powyżej 60 °C całkowicie traci swoją wartość leczniczą

PAMIĘTAJMY – DOBRY MIÓD KRYSTALIZUJE

Pszczela apteka-MIÓD
Powoli nadchodzi jesień, dni stają się coraz krótsze i chłodniejsze a pogoda często płata nam figle. Dlatego warto pomyśleć o odpowiednim zabezpieczeniu naszego organizmu. Mam tu na myśli coś więcej poza zakupem ciepłej odzieży czy odpowiedniego obuwia. Często pamiętając o odpowiedniej odzieży zapominamy o tym, że nasz organizm potrzebuje też ochrony od wewnątrz. W dzisiejszych czasach nasze organizmy są nieustannie zatruwane przez różnego typu konserwanty, sztuczne barwniki oraz różne ulepszacze, które wpływają niekorzystnie na nas i nasze samopoczucie. Warto więc pomyśleć o naturalnych środkach wspomagających nasze, osłabione przez różne czynniki organizmy. Alternatywą sztucznych „wspomagaczy” kupowanych w aptekach jest MIÓD PSZCZELI, który jest w 100% NATURALNYM PRODUKTEM wytwarzanym przez pszczoły niezawierającym żadnych konserwantów czy barwników. Poza tym że posiada właściwości lecznicze to jeszcze niezrównane walory smakowe (ważny atut gdyż lekarstwa kojarzą nam się z niezbyt przyjemnym smakiem, co jest ważne gdy chcemy go podać dzieciom). Kolejna zaletą miodu jest to że można go spożywać na wiele sposobów i w różnej postaci. Profilaktycznie zaleca się wypicie codziennie 1 łyżeczki miodu, rozpuszczonego w szklance letniej wody na godzinę przed posiłkiem nawet 3 razy dziennie
Oto niektóre z zastosowań miodu:
– jest skuteczny przy przeziębieniach, łagodzi kaszel i chrypkę, bóle gardła i dreszcze
– zwiększa odporność organizmu dlatego jest szczególnie polecany dla osób starszych oraz dzieci
– reguluje prace serca, obniża poziom ciśnienia tętniczego krwi oraz przyczynia się do zahamowania procesu miażdżycowego
– dzięki właściwością antybiotycznym działa przeciwzapalnie na błony śluzowe dróg oddechowych
– prowadzi do przyspieszonej przemiany materii
– działa odtruwająco na organizm, obniża szkodliwe działanie używek
– stosowany przy zaburzeniach układu nerwowego gdyż działa uspokajająco
– dzięki swoim właściwością nasennym jest stosowany przy kłopotach ze snem

(Kudlaty)

Więcej artykułów o miodzie:

Miodobranie u Tomka Miodka

Miód jest owocem pracy pszczół

Krótko o miodzie