Miodowe koktajle

Lato w pełni, co zrobić żeby się ochłodzić i nie zasłodzić? Najlepiej koktajl. To również dobry pomysł kiedy wpadamy w jesienną depresję i zimowy brak witamin. Dzięki miodowym napojom, możemy poprawić nie tylko swój humor, ale i jakość skóry, włosów i paznokci! Nic tylko brać się do przygotowywania i smakowania.

Koktajl miodowo-cynamonowy:

Składniki:
4 łyżeczki nieskrystalizowanego miodu,
1,5 szklanki pełnotłustego mleka,
2 duże jaja,
pół łyżeczki cynamonu (najlepiej świeżo zmielonego),
2 grube plastry pomarańczy

Sposób przygotowania:
Wlewamy do wysokiego dzbanka(lub miksera) jajka, mleko i miód. Mieszamy szybko. Tak powstały koktajl przelewamy do wysokich szklanek z lodem. Ozdabiamy cynamonem i plastrami pomarańczy.

Miodowe orzeźwienie:

Składniki:
80ml miodu,
60ml niegazowanej wody lub soku jabłkowego,
10ml soku z cytryny,
gruby plaster cytryny,
2-3 listki mięty,

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy razem. Przygotowany koktajl przed podaniem chłodzimy 2-3 godziny w lodówce. Następnie przelewamy do szklanek ozdobionych cytryną i miętą. Dodatkowo dla lepszego efektu ochłody można dodać kostkę lodu.

Koktajl brzoskwiniowo-miodowy:

Składniki:
2 brzoskwinie,
duży banan,
szklanka jogurtu naturalnego,
2 łyżki miodu,
listki mięty lub melisy

Sposób przygotowania:
Wrzucamy składniki do naczynia i miksujemy blenderem. Chłodzimy 2-3 godziny w lodówce po czym przelewamy do szklanek i dekorujemy miętą, plasterkami banana, cytryny lub pomarańczy.

Koktajl miodowy 1 :

Składniki:
Duża szklanka mleka,
2 jajka,
3 łyżeczki stołowe miodu (płynny),
kilka plastrów pomarańczy,
cynamon,

Sposób przygotowania:
Do dzbanka wlewamy mleko, miód i jaja. Wszystko mieszamy i chłodzimy w lodówce. Następnie przelewamy do szklanek, zdobimy pomarańczą i posypujemy cynamonem.

Koktajl miodowy 2 :

Składniki:
Połówka jabłka lub ¼ szklanki soku jabłkowego,
sok z połowy świeżo wyciśniętej pomarańczy,
plaster ananasa,
szklanka mleka,
3 łyżki miodu,
3 kostki lodu

Sposób przygotowania:

Mieszamy mleko z miodem. Pozostałe składniki miksujemy razem. Następnie wlewamy mleko z miodem do reszty składników i delikatnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce około godziny.

Koktajl miodowy 3:

Składniki:
pół litra maślanki,
3 łyżki stołowe miodu,
duża cytryna,
2 żółtka jajek,

Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z miodem i wlewamy sok z wyciśniętej cytryny. Dodajemy maślankę i miksujemy.
Chłodzić przez pół godziny przed spożyciem.

Koktajl miodowy 4:
Składniki:
Duża szklanka maślanki,
szklanka mleka,
żółtko,
skórka starta z 1 pomarańczy,
2 krople zapachu pomarańczowego,
2 łyżeczki miodu,
1 cukier waniliowy,

Sposób przygotowania:
Żółtko ucieramy z miodem na gładki, lecz puszysty kogel-mogel, następnie dodajemy mleko oraz maślankę i miksujemy tak długo aż wszystkie składniki się połączą.
Pomarańcz wkładamy do naczynia i zalewamy wrzątkiem. Osuszamy dokładnie i ścieramy skórkę. W dalszej kolejności wsypujemy ją do koktajlu razem z cukrem waniliowym i kroplami zapachowymi. Mieszamy, chłodzimy i podajemy w wysokich szklankach wraz z ozdobami z plastrów pomarańczy lub cytryny.

Monika G.