Monika przesłała maila, z przepisem na pudding z dodatkiem miodu. Pięknie dziękujemy

Składniki:

  1. Litr mleka
  2. 175g kaszy manny
  3. 2/3 szklanki miodu (dla uzyskania bardziej miodowego smaku można dodać ¾ szklanki)
  4. 3 łyżki masła
  5. 3 jaja – oddzielić żółtka od białek
  6. sok z połówki cytryny
  7. skórka z połowy cytryny
  8. cukier wymieszany ze startą wanilią

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać, wsypać kaszkę manną i mieszać aż do zagotowania. Zdjąć garnek z ognia, dodać masło, miód, cukier, sok i skórkę z cytryny. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy (najlepiej użyć miksera). Pozostawić do ostygnięcia. Ubić białka jajek na pianę. Kiedy masa ostygnie dodać żółtka i pianę z jajek. Wymieszać dokładnie drewnianą kopyścią. Powstałą masę przelać na posmarowaną wcześniej masłem tortownicę. Piec w 180st przez około 30min.
Najlepiej smakuje z syropami owocowymi lub kwaskowatymi dżemami.

Monika – smakosz miodu.


Więcej przepisów kulinarnych z dodatkiem miodu:
Suflet z miodem